zondag 23 december 2018

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Vaak wordt mij gevraagd hoe een taxatie in zijn werk gaat.
Eigenlijk betrekkelijk eenvoudig.
Wij komen naar het opgegeven adres op de van te voren afgesproken dag en tijdstip.
Afhankelijk van het doel van de taxatie gaan we aan de slag.
Guido fotografeert en ik beschrijf het voorwerp op mijn tablet en op die manier gaan we het hele huis door.
Voor een taxatie voor verzekering wordt de kunst opgenomen in de taxatie, verder kostbare inboedel zoals zilver, antieke klokken, barometers, porselein, aardewerk, koper, brons, tin, etc.
Later wordt dit in het rapport gerangschikt.
Voor de nieuwe en te vervangen inboedel wordt een totaal bedrag opgenomen met een aparte post voor audiovisuele apparatuur, omdat de meeste verzekeringsmaatschappijen daar een limiet aan stellen. Sieraden worden alleen opgenomen voor een aparte kostbaarheden verzekering of als men verzekerd is bij Centraal Beheer in een apart rapport.
Bij een taxatie voor echtscheiding worden alle belangrijk meubelstukken, eventuele kunst, inhoud keuken, huishoudelijke apparatuur en dergelijke opgenomen. Kinderspeelgoed blijft meestal buiten beschouwing. Kinder meubilair wordt weer wel opgenomen, daar de vertrekkende partner meestal ook kinderkamers gaat inrichten. Het rapport is erop gericht een oplossing voor verdeling van de inboedel te zijn voor beide partners.
Voor een taxatie in geval van een nalatenschap worden alle kunstvoorwerpen, antiek, vintage en kostbare inboedel opgenomen in het rapport. Meestal houden we in het rapport dezelfde volgorde aan als het is opgenomen, zodat de foto's als herkenning kunnen worden gebruikt.
Bij taxatie in geval van een beneficiaire aanvaarding worden alle kunstvoorwerpen, antiek, vintage en kostbare inboedel opgenomen, maar ook de rest van de inboedel benoemd. Dus de inhoud van de kasten, de keuken, de schuur etc. Op die manier wordt een indruk verkregen van de waarde van de totale inboedel.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten